BORUNK>> MÁTRA>>DŰLŐK>>KÉPEK>> DERÍTÉS>> LINKEK>> KÖSZÖNET>> NYITÓ>>


A Mátra

A Mátra hegysorai különleges termőhelyeket ölelnek körül: mészfoltok mellett különféle vulkáni tufák adják az egyediség alapjait.
A borvidék általános, mindenhol jelenlévő erénye a hűvös időjárás. Az időjárási térképek szerint, a Mátra az összes többi borvidéknél radikálisan hűvösebb a meghatározó időszakokban.

          

Ez alól egy fontos kivétel van: a téli extrém hajnali hidegek, így fagykártól a hegyhátakon nem kell tartani. Sokkal kevesebb viszont a hőguta-időszak, mint bárhol máshol, így a fürtök fejlődése harmonikusabb. Extrém melegben ugyanis szinte "leáll" a szőlő, lassul a fotoszintézis, így rosszabb lesz a fürtérés is. A szőlő élettani hőoptimuma 25 fok körül van, a harminc fok fölötti hőmérséklet már nem tesz jót. A Mátra klímája így a fő növekedési időszakban eszményi a szőlő számára: napsütés ugyanannyi éri a növényeket, mint más, hasonló szélességi fokon lévő vidékeken, a fotoszintézis így legalább ekkora, a hőség viszont kevésbé rontja az érési folyamatot, így harmonikusabb bor lesz az eredmény. A hajnali, éjszakai hűvös pedig kifejezetten előnyös a borok szerkezetének szempontjából, hiszen meggátolja a savak és aromák lebomlását.

A mátrai borok így rendkívül aromagazdagok, virágosak, illatosak és komoly savtartalmúak. Ahhoz azonban, hogy ebből az adottságból erényt lehessen kovácsolni, mindenképpen komoly hozamkorlátozást kell alkalmazni. Nagy mennyiségnél ugyanis a savak durvák maradnak, az aromák hiába nem bomlanának le, ha fel sem épültek kellőképpen és a hígítás elfedi őket. Radikális hozamkorlátozás mellett viszont kiemelkedő gazdagság, mégis egyensúly lesz az eredmény.

Számomra a savak jelentik a borok magját, az alapot, amire minden más felfűződik. Ha ez a mag nagy, de mégsem durva, hanem fineszes, nemes, akkor adott egy komoly bor alapja.

Határozott, de mégsem uralkodó, csipkés szélű, fondorlatos, vibráló savak: ezt az eszményt keresem a fehérborokban, de a pinot noirnál is.

Persze a mag mellett az ásványosság adja meg azokat a színeket egy borban, amiket nem lehet semmivel sem utánozni. A Felső-Mátrában számos ilyen ásványos dűlő van. Mindezek miatt a Mátra nagy borokat szülhet, de szigorú terep is: itt egy komoly borhoz sokkal nagyobb radikalizmus és alaposság kell, mint egy melegebb vidéken.

Losonci Bálint
"Számomra a savak jelentik a borok magját, az alapot, amire minden más felfűződik. Ha ez a mag nagy, de mégsem durva, hanem fineszes, nemes, akkor adott egy komoly bor alapja. "

BORUNK>> MÁTRA>>DŰLŐK>>KÉPEK>> DERÍTÉS>> LINKEK>> KÖSZÖNET>> NYITÓ>>

balint@losonci.hu, livi@losonci.hu